Ben ik zwanger?

vaderschapstest

Of het nou een ongelukje is of een geplande zwangerschap, het zeker zijn van de zwangerschap blijft natuurlijk heel erg spannend. Twijfel je of je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Je weet het natuurlijk pas 100% zeker na een zwangerschapstest, maar er zijn wel al wat dingen die je kunt doen om de eerste symptomen te herkennen. Overigens bestaan er ook heel veel fabeltjes over het herkennen van een zwangerschap. Benieuwd naar wat nou echt klopt over zwangerschaps symptomen en wat niet? Lees dan snel verder!

Ochtendmisselijkheid

In het begin van de zwangerschap is de kans groot dat je een misselijk gevoel hebt wat zelfs kan leiden tot overgeven. Meestal wordt dit minder rond de zestiende week van je zwangerschap. Veel vrouwen hebben vooral ‘s ochtends last van een misselijk gevoel, vandaar de term ochtendmisselijkheid. Maar dit gevoel kan ook de hele dag of nacht aanhouden. Een misselijk gevoel hoeft natuurlijk niet aan te tonen dat je ook echt daadwerkelijk zwanger bent. Je kunt namelijk ook misselijk zijn voordat je iets verkeerd hebt gegeten of gewoon door de zenuwen of spanning.

Regelmatiger naar het toilet gaan

Merk je dat je steeds vaker moet plassen? Na ongeveer 6 tot 8 weken na de bevruchting is de kans groot dat je vaker naar het toilet moet om te plassen. De uterus (ook wel baarmoeder genoemd) wordt na de bevruchting namelijk groter en drukt hierdoor op de blaas. Dit kan ertoe leiden dat je vaker moet plassen omdat je voelt dat je blaas vol zit. Na het eerste trimester van de zwangerschap gaat de uterus meer omhoog richting je buik, dus dan wordt de druk op je blaas een stuk minder groot.

Veranderingen in smaak

De kans is groot dat je tijdens je zwangerschap een verandering merkt in je smaak en geur voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld ineens een hekel krijgen aan een bepaald soort voedsel, of juist ineens heel veel zin krijgen in dingen die je normaal niet lust.

Bovenstaande symptomen kunnen erop wijzen dat je inderdaad zwanger bent. Mocht het een ongeplande zwangerschap zijn, dan ben je misschien niet 100% zeker van de vader. Dit kan natuurlijk erg stressvol zijn. Vanaf de negende week van de zwangerschap is het mogelijk om een vaderschapstest af te nemen. Dit is geheel veilig voor de baby en geeft snel antwoord op al je vragen.

Geef een antwoord