De fiets is van niemand en van iedereen

Tweedehandsfietsen Den Haag

Voor de meeste goederen in dit leven geldt dat ze jouw eigendom worden, zodra je ze aanschaf. Zo maakte ik nog nooit mee dat iemand anders mijn boodschappen in de supermarkt van de lopende band pakt en in zijn tas stopt. Evenmin word ik ooit wakker zonder schoenen als ik weer eens in slaap val in de trein. Voor fietsen gaat dit principe niet op. In mijn leven loopt het aantal ontvreemde fietsen in de dubbele cijfers. In deze blog wijd ik uit over deze speciale status van de fiets. Ook geef ik tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

De fiets is niet heilig

Nederland is een fietsenland. Wegen zijn dichtbevolkt met fietsers die van A naar B rijden, fietsenstallingen worden volgepropt met barrels en zelfs lantaarnpalen op een verlaten weg weten zich regelmatig vergezeld door een oude fiets die eraan vastgeklonken is. Nederland is zelfs het enige land ter wereld dat meer fietsen telt dan inwoners. Deze alomtegenwoordigheid van de fiets heeft er naar mijn vermoeden toe geleid dat mensen denken dat fietsen van iedereen zijn. En tegelijk van niemand. Het begrip ‘bezit’ vervaagt bij ons nationale vervoermiddel. Er zijn zoveel fietsen dat het niet uitmaakt dat ze regelmatig van eigenaar verwisselen, zo lijkt de mentaliteit te zijn. Het is moeilijk om deze mentaliteit te veranderen. Al in de Tweede Wereldoorlog werden onze fietsen gestolen door de Duitsers. Nu stelen we elkaars fietsen, of we laten zwervers er een voor ons stelen en kopen hem dan voor een tientje over. Het is schijnbaar het lot van de fiets om gestolen te worden.

Koop een tweedehands fiets

De Poema’s bezingen in hun prachtige nummer ‘Mijn Houten Hart’, waarin ze uitweiden over het verpanden van hun hart aan een geliefde, de volgende tekst. ‘Dit hart, ik heb het pas gekocht. Bewust een tweedehands. Je blijft geen gouden kopen. Ook al had je wel de kans.’ Deze poëtische zinnen gelden ook voor de fiets. Als je in een grote stad woont, waar fietsen regelmatig worden gestolen, is het aan te raden om een tweedehands fiets te kopen. Tweedehandsfietsen Den Haag is bijvoorbeeld aantrekkelijk als je in de Hofstad woonachtig bent. Het doet een stuk minder pijn als een tweedehands fiets wordt gestolen dan als je peperdure elektrische fiets plotseling is verdwenen. Het is de beste manier om om te gaan met een product waarvan het lot lijkt te zijn om gestolen te worden.

Geef een reactie