Een ongelukje zit in een klein hoekje

spoedtandarts amsterdam

We kennen allemaal het gezegde “een ongeluk zit in een klein hoekje”. En dit is maar al te waar: soms gaan dingen nou eenmaal anders dan je gedacht had. Ik heb een snelle en gevarieerde life-style, en juist dan is het belangrijk dat je op eventuele tegenvallers bent voorbereid. Helemaal nu ik een gezin heb merk ik hoe waardevol een goede voorbereiding is. In deze blog deel ik een paar van mijn tips en ervaringen met je, ik hoop dat je er iets aan hebt

1. Ongelukjes thuis

Het belangrijkste wat je hebt is je gezondheid. En de gezondheid van je kinderen. Ik vind het daarom belangrijk om hierbij stil te staan, en voorbereid te zijn als er een keer een ongelukje gebeurd. En de meeste ongelukjes gebeuren thuis: er valt iemand van een trap, je snijdt je bij het koken, iemand loopt een brandwond op… Ga zo maar door. Als er iets dergelijks gebeurt wil ik snel kunnen ingrijpen. Ik heb daarom altijd een goede EHBO-koffer thuis staan en pijnstillers. Die zijn al menigmaal van pas gekomen! Het is een kleine moeite om je hierop voor te bereiden en het betaalt zich sowieso uit.

2. Dagje weg? Niet zonder voorbereiding!

Ook als je een dagje weg bent kan er van alles gebeuren. Daarom neem ik ook altijd een klein tasje met EHBO spullen mee als we een dagje weggaan. Denk hierbij aan items zoals pleisters, een tekentang en pilletjes tegen reisziekte. Zo ga je ontspannen een dagje weg en kan je genieten van wat je meemaakt.

Laatst waren we bijvoorbeeld een dagje naar het strand met ons gezin. Een van onze kinderen viel op de speelplaats en zijn hele knie lag open. Gelukkig had ik ontsmettingsmiddel en een grote pleister bij me, en een kwartier later kon hij gewoon verder spelen. We hebben een erg leuke dag gehad!

3. Weet waar je hulp kan vinden

Stel er gebeurt eens iets wat ernstiger van aard is: iemand verwond zich zodanig dat er professionele hulp aan te pas moet komen. Stel je voor hoe stressvol het is als je op dat moment moet uitzoeken waar je die hulp kan vinden! Mij zal dat niet overkomen, ik heb een lijst met noodnummers in mijn telefoon staan.  Dit zijn nummer van de huisartsenpost, de spoedeisende hulp, 112 natuurlijk, maar ook van een spoedtandarts Amsterdam. Ik heb ook een paar telefoonnummers van vriendinnen opgeslagen, zij hebben aangeboden in spoedgevallen op mijn kinderen te willen oppassen. Stel er is iets met mijn partner en ik moet met hem naar een ziekenhuis, dan weet ik bij wie ik mijn kinderen snel kan achterlaten.

Al deze voorbereidingen klinken je misschien wat overdreven in de oren, en gelukkig hoef ik er vaak ook geen gebruik van te maken. Maar als er een keer iets gebeurt voel ik me al gerustgesteld doordat ik weet wat ik moet doen en dit scheelt me een hoop stress.

Geef een antwoord