Een ode aan de bruine kroeg

verslavingszorg

Als student ben ik natuurlijk niet vies van een lekker pilsje op zijn tijd. Even lekker bijkletsen met vrienden onder het genot van een koude heer is natuurlijk niet mis. En juist daarom vind ik het zo jammer dat niemand meer naar een echte bruine kroeg wil. Geen plek leent zich beter voor een casual biertje. En toch willen mijn vrienden liever naar een hip café of club, met luide muziek en stampvol hipsters die vechten om aan het woord te komen over hun favoriete craftbeer. Zelf vind ik dit nogal een vermoeiende aangelegenheid. Het voelt nooit zo oprecht en dat is iets wat sfeer bepalend is naar mijn mening. En qua sfeer gaat er niks boven de bruine kroeg, vandaar deze ode aan de ouderwetse drinkhuizen.

Bomvol sfeer

Bij een hoop nieuwe strakke cafés mist simpelweg de sfeer. Ze gebruiken allemaal dezelfde hippe logo’s en fonts die een “premium” uitstraling moeten hebben. Dit geld overigens voor een hoop nieuwe cafés. Maar wat is er mis met een wat minder gelikt interieur. Een bruine kroeg ziet er altijd zo heerlijk doorleefd uit. Het voelt als een plek waar dingen gebeurt zijn, een plek met geschiedenis. Ik wil niet zitten drinken in een klinische ruimte met een “industrial design”, ik wil gewoon een biertje en wat borrelnootjes in een gezellige ruimte.

De stamgasten

Zelden zijn mensen zo gastvrij als in een bruine kroeg, en met name de stamgasten. Ze zien natuurlijk meteen wanneer je nieuw bent bij een kroeg en zullen vaak een praatje starten. Als je niet oppast ben je zelfs vaak de hele avond aan het kletsen in een bruine kroeg, en niet alleen met je vrienden dus! zelf geniet ik hier volop van. Vooral de rookruimtes zijn vaak ontzettend gezellig, maar natuurlijk niet zo goed voor je gezondheid. Overigens is een bruine kroeg niet de plek om als nieuwkomer alle aandacht op je te trekken, dit wordt meestal niet zo op prijs gesteld.

De prijzen

Als laatste maar zeker niet het minste voordeel, vaak zijn de drankjes er een stuk gunstiger geprijsd dan in de clubs en cafés die je verder in de stad hebt. Vooral voor bier ben je vaak niet veel kwijt. Dit is natuurlijk geen excuus om extra veel te gaan drinken. Ga dus niet te vaak naar een bruine kroeg, het is simpelweg te leuk en gezellig! Heb je vragen over de gevaren van een alcholverslaving of heb jij jouw alcoholconsumptie niet meer onder controle? Neem dan contact op met de verslavingszorg.

Geef een reactie